you're reading...
Aardbevingen, Geologie, Vulkanen

Bárdarbunga

Herinner je nog die IJslandse vulkaan met zijn onmogelijke naam? Eyjafjallajökull (uitspraak: [ˈeːɪjaˌfjatl̥aˌjœːkʏtl̥]). Wie weet, leren we er binnenkort nog ééntje: Bárðarbunga (uitspraak [b’aurðarbuŋka]).

Sinds zaterdagochtend 16 augustus is Bárdarbunga immers wakker geschoten. Heel wat aardbevingsactiviteit valt er te bespeuren onder de vulkaan (meer dan 300 aardbevingen in een etmaal). De meeste aardbevingen hebben een magnitude van ~1.5; af en toe is er een uitschieter tot boven ML3.0. Op 18 augustus werd zelfs al een aardbeving met magnitude ML4.5 geregistreerd.
Deze vulkaan vertoont al verhoogde aardbevingsactiviteit sinds 7 jaar. De laatste aardbevingszwerm dateert dan weer van mei 2014 (200 aardbevingen). Verder tonen nauwkeurige GPS metingen aan dat de berg aan het zwellen is. Alles wijst er dan ook op dat magma aan het bewegen is diep onder de vulkaan. Een uitbarsting behoort dan ook tot de mogelijkheden. Daarom heeft het Icelandic Met Office de vulkaan op 18 augustus op ‘code oranje’ gezet, wat wil zeggen dat er verhoogde tekenen van onrust zijn met de mogelijkheid van een eruptie (op 16 augustus was het nog ‘code geel’, wat wil zeggen dat er tekenen van onrust zijn boven achtergrondactivitiet).

De laatste activiteit dateert van 1910 (VEI2), maar we moeten tot 1477 terug gaan voor de laatste echt zware uitbarsting (VEI6). De laatste uitbarsting van deze grootteorde (VEI6) is de uitbarsting van de Pinatubo in 1991. En ter vergelijking, de uitbarsting van Eyjafjallajökull in 2010 had een explositiviteitsindex (VEI) van ‘maar’ 4 (twee grootteordes kleiner dan VEI6).

Wat nu? Wat is er gaande diep onder deze slapende reus – het grootste vulkanische complex op IJsland? Sterft de aardbevingszwerm weer uit en valt Bárdarbunga terug in slaap? Of staat Bárdarbunga op uitbarsten? We kunnen alleen maar afwachten … en ondertussen op de uitspraak oefenen. Om te vermijden dat we dezelfde fouten maken als met de Eyjafjallajökull, circuleert er trouwens nu al een filmpje How to pronounce Bárðarbunga.

Voor meer informatie over de aan de gang zijnde activiteit kan je terecht op de webstek van het Icelandic Met Office – News.

En als je alles ‘live’ wil meemaken, je kan de activiteit van de Bárdarbunga volgen om deze webcam.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Follow EarthlyMatters on WordPress.com
%d bloggers like this: