you're reading...
Aardbevingen, Algemeen

Uit de kleren op Akinabulu

Akinabulu, de “rustplaats van de doden”, wordt hevig dooreengeschud. Eén van de “ezelsoren” op de top van de heilige berg breekt af en de bergstorting verplettert verschillende bezoekers, waaronder onschuldige schoolkinderen. Enkele dagen voordien hadden een aantal westerse toeristen het niet beter gevonden om uit de kleren te gaan op de top van de 4000 meter hoge Gunung Kinabulu (gelegen in het noorden van Borneo) en triomfantelijk hun exploten via sociale media met de hele wereld te delen. Hadden de wildplassende, blote westerlingen de voorouderlijke geesten beledigd? Was de aardbeving die Mount Kinabulu trof op 4 juni 2015 de ultieme wraak van de voorouderlijke geesten?

Kinabulu Natuurlijk weten we vandaag dat aardbevingen niet veroorzaakt worden door vertoornde Goden of geesten. Al lijkt het geregeld dat de wetenschap achter aardbevingen nog niet doorgedrongen is tot iedereen, van Iraanse Ayatollahs tot Amerikaanse evangelisten (zieAardbevingen, homo’s en wulpse vrouwen). Maar moeten we daarom een diep voorouderlijk geloof zomaar afschilderen als “achterlijk” (Supernatural beliefs gain strength in natural disasters, says anthropologist, The Star Online, 8 juni 2015)? Moeten we daarom met de vinger wijzen naar een falend onderwijs?

Dat de M6.0 aardbeving die noordelijk Borneo trof op 4 juni 2015 (USGS) eerder uitzonderlijk is, bewijzen eigenlijk de “Donkey’s Ears” bovenop de berg (The Mount Kinabalu rockfall on Friday, The landslide blog, 8 juni 2015). Deze uitzonderlijke rotspartij tart de wetten van de zwaartekracht. Als de regio geregeld door aardbevingen zou worden geteisterd, zouden ze er gewoon niet zijn. Maar deze aardbeving was er fataal aan, hoogstwaarschijnlijk omwille van een toevallige samenloop van omstandigheden: een epicentrum op amper 20 km van de top van Kinabalu, een ondiepe aardbevingshaard (~10 km diep), en het versterkende effect van de topografie. Eén van de “ezelsoren” brak af en veroorzaakte de dodelijke bergstorting (zie The Mount Kinabalu rockfall on Friday om de ware dimensies van het afgebroken “ezelsoor” in te schatten).

donkeysearsVoor de Kadazandusun, de lokale bevolking in noordelijk Borneo, is Akinabulu een ware tempel, de heilige plaats waar de geesten van de voorouders rondwaren. Het respect voor de heilige berg zit diep. Niet voor niets organiseren ze jaarlijks een sogit, een rituele slachting, om de voorouderlijke geesten gunstig te stemmen om bergbeklimmers op de heilige berg toe te laten (Tourists who allegedly angered Mt Kinabalu spirits to be charged in Sabah native court, The Malaysian Insider, 7 juni 2015). Maar nu worden zij afgeschilderd als “achterlijke wilden” die de westerse verlichting gemist hebben omdat ze de uitzonderlijke aardbeving zien als een teken van de voorouderlijke geesten die niet met zich laten sollen.

Maar moeten we niet de vinger wijzen naar de opportunistische politicus, de Sabah Deputy Chief Minister Tan Sri Pairin Kitigan, die voordeel tracht te halen uit de goedgelovigheid van de lokale bevolking? En vooral naar die totaal respectloze westerlingen, die enkel aan hun eigen pleziertjes denken (Warned not to strip, naked tourists allegedly told guide to ‘go to hell’, Malaymail Online, 2 juni 2015)? Wie zijn in dit verhaal de “achterlijken”? Dat ze voor de “Sabah native court” worden gesleurd is dan misschien ook nog niet zo’n slechte zaak. Niet omdat ze een dodelijke aardbeving zouden hebben veroorzaakt, maar omdat ze totaal respectloos de wereld rondreizen en enkel aan zichzelf denken. En wie weet, misschien moeten zo’n “native courts” ook maar ingevoerd worden in Mallorca, Barcelona, …


Epiloog: Op 12 juni 2015 zijn 4 van de 10 westerlingen veroordeeld tot een boete van ongeveer 1200 euro en een gevangenisstraf van 3 dagen. Ze worden onmiddellijk het land uitgezet.


Updates in de kranten:


Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Follow EarthlyMatters on WordPress.com
%d bloggers like this: